Selecteer een pagina

Wat een raar ding! Dat hoor ik het meeste als iemand mijn ergonomische verticale muis ziet staan, meestal levert het een gesprek op over gezond werken achter de computer en de gevaren van te lang muizen. Vaak zijn mensen erg sceptisch, maar na het vasthouden van de muis en de uitleg dat dat toch een natuurlijkere houding  is voor je lichaam zet het mensen toch aan het denken.

Ik zit zelf vanaf mijn 14de heel erg veel achter de computer waarvan enkele jaren op school achter een houten tafel met houten stoel, niet bepaald ergonomisch… Ik ben natuurlijk geen arts of fysiotherapeut maar wil je als ervaringsdeskundige graag iets vertellen over de tientallen muizen die ik versleten heb, hopelijk helpt dit jou in de keuze voor een geschikte ergonomische muis. Alvast een tip, goedkoop is duurkoop…

Verschillende typen ergonomische muizen

Ergonomisch muizen zijn er in vele diverse vormen, maten en merken, ik heb er echt tientallen geprobeerd door de jaren heen, sommige heb ik versleten en andere heb ik simpelweg weer weggedaan omdat ze toch niet bevielen na een tijdje.

We zijn onze normale platte muizen gewend die we ook voor €10,- kunnen krijgen in zo’n beetje iedere winkel, ik gebruikte er ook jaren een. Totdat ik heel veel klachten kreeg tijdens werken achter de computer, vanaf dat moment ben ik mij gaan bezig houden met het verbeteren van mijn werkplek en werkwijze, ik ben nu tenminste 8 jaar verder en heb de klachten redelijk onder controle, het blijft echter altijd een gevecht 😉

Overbelasting

Dat de reden van mijn rug, nek, shouder, arm en handklachten bij mijn computer, telefoon en tablet gebruikt ligt mag voor zich spreken, ik kan dat wel gaan ontkennen, maar iedere fysio heeft mij toch gevraagd om te minderen. Door mijn werk en grote passie voor websites en internet is dat eigenlijk heel erg lastig, dus ik blijf zoeken naar oplossingen om zo goed en gezond mogelijk te werken.

Types

Er zijn zoals eerder gezegd diverse typen muizen, de meest bekend is de verticale muis die inmiddels ook door grote merken als Logitech in bijna alle normale computer winkels te krijgen is, geloof me, enkele jaren geleden begon een verticale muis bij €100,- gelukkig is dat niet meer zo en zijn er vele merken en opties bijgekomen.

 • Verticale muizen
 • Handschoen muizen
 • Joystick muizen
 • Trackpads
 • Muizen met touchscreen
 • Gaming muizen
 • Compacte muizen
 • Muizen met bal

Uiteraard kan je al deze muizen van diverse merken en varianten krijgen en zijn ze zowel bedraag als on-bedraad verkrijgbaar. Ik raad aan een draadloze muis te nemen, die zijn gemakkelijker te verplaatsen en de kabel zorgt er in veel gevallen voor dat de muis met meer moeite heen en weer bewogen moet worden.

Top 3 ergonomische muis modellen

1 – Verticale ergonomische muis

 • Diverse knoppen om te navigeren (heen/terug op websites en een knop om de precisie aan te passen)
 • Op te laden via gangbare usb kabel
 • Ligt zeer lekker in de hand en is solide gebouwd
 • Natuurlijke houding arm

2 – Extern touchpad of trackpad

 • Vele gebaren mogelijk voor snelkoppelingen
 • Zeer lichte aanraking nodig
 • Gemakkelijk op een ergonomische positie te leggen
 • Diverse verschillende bewegingen mogelijk om eentonige handelingen te vermijden
 • Ook met een pen te verkrijgen voor natuurlijke schrijf houding

3 – Handshoe muis

 • Hele hand rust op de muis
 • Hand ligt deels schuin
 • Zeer solide

Heb je vragen of advies nodig? Laat gerust een reactie achter onderaan dit bericht. Ik help je graag.

TOP-10 Ergonomische muizen