Selecteer een pagina

We hebben het allemaal heel erg druk, naar onze filosofie is alles wat automatisch kan, automatisch gedaan moet worden. Recent gebruik ik zelf een robot stofzuiger om het huishouden makkelijker te maken.

Automatisch stofzuigen?

Ik ben een echte nerd voor technische snufje en mooie technologieĆ«n en gadgets, over de robotstofzuiger was ik sceptisch… Dat bleek echter niet terecht, sinds mijn Eufy 35C Robovac dagelijks op vooraf bepaalde tijden mijn hele woning stofzuigt, hoef ik minder de stofzuiger te pakken en kom ik altijd thuis in een mooie schone woning.

Meer dan alleen een tijdbesparing

Naast het feit dat het ontzettend makkelijk is en tijd bespaart dat mijn appartement automatisch gestofzuigd wordt, is het ook nog eens ontzettend fijn om na je werk thuis te komen in een nette woning. De RoboVac gaat kriskras door de woning heen zonder vooraf bepaald plan, dit is dan ook een betaalbaar model (zie prijs), toch heb ik de robot nog niet betrapt op het overslaan van vuile plekken in huis.

Bedienen via je telefoon

Eufy heeft een eigen smart home app om diverse apparaten waaronder de stofzuiger te bedienen en ook een rooster in te laden om dagelijkse schoonmaak rondes in te stellen. Ontzettend makkelijk en overal in de wereld te beenaderen met een internet verbinding. Zo kan je via de app de robot besturen als een bestuurbare auto, maar ook standaard instellingen wijzigen.

Naast het instellen van de robot stuurt de app ook meldingen als er iets aan de hand is, bijvoorbeeld wanneer de robot zich heeft vastgereden. Ook kan je altijd de status inzien of de robot vroegtijdig laten beginnen met stofzuigen of vroegtijdig terugsturen naar z’n laadstation

De Eufy 35C

Het instellen van de WiFi is wat meer werk en vereiste in mijn geval het aanmaken van een eigen IP adres en uitschakelen van het 5Ghz WiFi netwerk. Ik heb hiervoor ook de hulp van Eufy moeten inschakelen die mij vervolgens weer terugverwezen naar CoolBlue omdat ik de robot daar had besteld. Na veel proberen is het gelukt om te koppelen nadat ik een eigen IP adres had ingesteld voor de robot.

Laadstation

Het laadstation dien je tegen de muur te plaatsen met voldoende ruimte voor de robot om deze te zoeken (scannen) en dan te benaderen om weer op te laden, zelf heb ik wat minder ruimte overgehouden rondom dan aangegeven en daar kan de robot prima mee omgaan.

Niet al te slim

Dit is een middenklasse robot waar ik zeer tevreden over ben (nu bijna 1 maand in gebruik) echter was het niet zeerzetten en klaar, de robot heeft zich vaak vastgereden onder de bank waar ik de bijgeleverde magneestrip heb aangebracht zodat de robot niet meer onder de bank kon komen. Ook bepaalde tafeltjes en het wasrek moet ik veilig stellen zodat de robot hier niet op vast komt te zitten, geen probleem, maar wel iets waar je gaandeweg achterkomt šŸ˜‰

Kopen of niet?

Mijn mening, een robot stofzuiger als deze werkt prima in mijn appartement van 90m2 en maakt zeer mooi schoon, echt een toevoeging en niet alleen maar een leuk technisch snufje. Een goedkoper model zou ik persoonlijk niet kiezen, omdat deze robot nu soms al wat “dom” is en stukken dubbel stofzuigt. Bij thuiskomst is alles wel mooi schoon, maar dat kan efficiĆ«nter. Alles bij elkaar zou ik de robot zeker aanraden, als je het budget valt te overwegen om een “slimmer” model aan te schaffen.